Read Sloboda čitanja by Antun Šoljan Free Online


Ebook Sloboda čitanja by Antun Šoljan read! Book Title: Sloboda čitanja
The author of the book: Antun Šoljan
Edition: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Date of issue: 1991
ISBN: No data
ISBN 13: No data
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 654 KB
City - Country: No data
Loaded: 1903 times
Reader ratings: 3.4

Read full description of the books:Ako je dio hrvatskih pisaca imao nevolje zbog "iracionalizma", "nesvjesnog", Šoljan pripada onoj manjini koja je imala neprilike upravo zbog svojevrsne jasnoće, pa čak i direktnosti. (...)
Eseji su vrsta koju je Šoljan uvijek oblikovao prema onom određenju što ga daje s jedne strane tradicija hrvatskog eseja od Matoša do Ujevića, a s druge engleska književnost koja u eseju pokušava izmiriti privatnost s činjenicama koje obvezuju. Individualan u stilu i pristupu, Šoljan nikada nije zagovarao hirovitost nego postupnost, racionalnu uvjerljivost, pa čak i stanoviti redukcionistički shvaćen funkcionalizam. Nekoliko eseja o pjesnicima njegove generacije to najbolje potvrđuju svojim stilom i uvjerljivošću argumentacija. Duhovit, naoko nepretenciozan, Šoljan-esejist obvezuje ali ne prisiljuje. Naprotiv, nudi ruku posrednika, pouzdanu, no ne i suviše nametljivu pomoć.
Branimir Donat

(Tekst na koricama knjige.)


Download Sloboda čitanja PDF Sloboda čitanja PDF
Download Sloboda čitanja ERUB Sloboda čitanja PDF
Download Sloboda čitanja DOC Sloboda čitanja PDF
Download Sloboda čitanja TXT Sloboda čitanja PDFRead information about the author

Ebook Sloboda čitanja read Online! Antun Šoljan (Beograd, 1. prosinca 1932. - Zagreb, 12. srpnja 1993.), hrvatski književnik.

Pjesnik, pripovjedač, dramatičar, romanopisac, književni kritičar, esejist, feljtonist, prevoditelj, priređivač antologija, urednik triju značajnih književnih časopisa 1950-ih i 1960-ih (Međutim, Književnik, Krugovi). Pripadnik književnog naraštaja tzv. “krugovaša”, književnika koji su se okupljali uz časopis Krugovi. Književni mu opus obilježava ironija, topos mladenačke “klape”, mjestimice eskapizam, zatim društveno-moralne preokupacije i angažiranost, ponajprije u dramskom opusu, a kritika ga opisuje i kao “egzistencijalističkog pisca” te “utopista”, ponajprije zbog vjere u moć književnosti.

Pisao je pjesme, romane, drame, radiodrame, eseje i feljtone te priredio niz antologija, poput "Sto najvećih djela svjetske književnosti". Zarana je zastupao i primjenjivao poetiku izrazito modernističkog iskustva.

Poznata mu je pjesma Vukovarski arzuhal, koja je nastala "u prenesenom smislu slušanjem starca u kojoj pripovijeda da gost u kući ne može biti gospodar, pisano arzuhalom i s refrenom »Platit ćete Vukovar«" [1].


Reviews of the Sloboda čitanja


MOHAMMED

I never liked the book.

CONNOR

The book liked more than the previous

ALICE

Total disappointment

RILEY

Compelling book!

SOFIA

The book has disappointed, little new, lots of water!
Add a comment
Download EBOOK Sloboda čitanja by Antun Šoljan Online free

PDF: sloboda-itanja.pdf Sloboda čitanja PDF
ERUB: sloboda-itanja.epub Sloboda čitanja ERUB
DOC: sloboda-itanja.doc Sloboda čitanja DOC
TXT: sloboda-itanja.txt Sloboda čitanja TXT